Connect with us

Cele 3 stadii ale iubirii in cuplu

LA PSIHOLOG

Cele 3 stadii ale iubirii in cuplu

Cuplul este cel care aduce in vietile noastre iubirea erotica, intimitatea cu o alta fiinta, este cel care ne invata ce este iubirea, iertarea, toleranta, dar si cum sa ne manifestam emotiile negative: furia, frustrarea, mania, ura, dezgustul, vinovatia etc. Tot in cuplu ne implinim si sexualitatea. De aceea spunem ca a trai in cuplu este o provocare pentru fiecare om, o provocare pentru autodezvoltare si evolutie, pentru autocunoastere prin intercunoastere. Nici o relatie cu adevarat profunda si sanatoasa nu anuleaza diferentele dintre parteneri, ci dimpotriva, aceste diferente se completeaza reciproc. Este adevarat insa, si ca pana se ajunge la aceasta completare, se poate trece prin perioade de suparari, dezamagiri, certuri, conflicte, momente de separare emotionala si reveniri. A. Robbins ne spune ca pentru a descoperi iubirea in cuplu, este de dorit sa constientizam cele 3 stadii ale iubirii:

Stadiul 1 – iubeste-ma asa cum vreau eu- acesta este stadiul copilaresc, imatur, cand crezi ca trebuie sa ti se ofere totul, inclusiv iubire, cand nu esti interesat sa oferi ceva in schimb, ci esti doar focusat pe propria ta persoana, si asta te face sa emiti tot felul de pretentii si cerinte. Daca ceva nu se schimba in atitudinea celor doi, lucrurile se vor inrautati si pana la urma relatia va lua sfarsit.

Stadiul 2 – te iubesc doar atat cat ma iubesti si tu– acesta este un stadiu destul de des intalnit de noi in sedintele de psihoterapie individuala, atunci cand lucram cu cupluri sau cu persoane ce intampina dificultati in relatii. In acest stadiu incepe sa apara o usoara profunzime a iubirii, insa totul este conditionat si arata ca un contract, o afacere, un troc sau e ca si cum ai cumpara un obiect: il platesti, il testezi, si daca nu esti multumit, data viitoare nu mai cumperi ceva similar. Tendinta este aceea de a evalua permanent ceea ce oferi, in raport cu ceea ce primesti, si problema fundamentala, in situatia asta, este ca fiecare persoana are propriile ei masuri, reguli, nevoi dupa care evalueaza, si de aceea este cam imposibil ca

1 Comment

1 Comment

  1. Giorgiana

    martie 16, 2016 la 5:50 pm

    …Stadiul 3 asadar,Iubirea matura…o iubire in care oferi ,primesti, te simti confortabil laga persoana de langa tine pe termen lung, alaturi de rodul iubirii fara de care nu mai poti trai(bebe 9L)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne pe Facebook

Populare

Etichete

Sus